Yatak odası karanlık olmalı mı? Bu soruların farklı varyasyonlarına rastlamak mümkün! Ama her koşulda, merkez noktada uyku kalitesini artırma gerekçesi yer alıyor. Doğru uyku tavsiyeleri sık sık mercek altına alınıyor. Bu tavsiyelerin neredeyse tamamı birkaç temel sorunun cevabını gözler önüne seriyor. En sık merak edilen, dolayısıyla en fazla ulaşılan yanıtların soruları ise şöyle sıralanabilir:”Günde kaç saat uyumalıyız?”, “Kaliteli bir uyku için nelere dikkat edilmeli?” . Modern yaşamın stresli getirileri, uzayan çalışma saatleri, sonu gelmeyen ev işleri ve yaşama dair tüm sorumluluklar metabolizmamızın sınırlarını bir hayli zorluyor. Bu nedenle, adeta kendimizi şarj etmek ve yeni güne hazırlanmak için yeterli bir uyku süresine ve bu süre boyunca elde edeceğimiz konfora olan ihtiyacımız her gün maksimum düzeyde oluyor. Bu ihtiyacın karşılanmasında herhangi bir noksan meydana geldiğinde ise uyku kalitemizi kaybetmekle kalmıyor, zaman içerisinde geri dönülmez boyutlara ulaşabilen sağlık sorunları ile mücadele etmek durumunda da kalıyoruz. Bu korkutucu ihtimal de bizi önlem almaya itiyor!
Yatak Odası Karanlık Olmalı Mı?
“Yatak odası karanlık olmalı mı?” sorusu akla gelen ilk sorulardan, ne de olsa vücudumuz gün ışığına, hava ve suya ihtiyaç duyduğu kadar gecenin karanlığına da gereksinim duyuyor. Buna karşın herkes, örneğin gün ışığına olan bağlılığımız noktasında birleşse de karanlık ortamın avantajlarını göz ardı edebiliyor. Bu tip meselelerde genellikle beslenme koşulları ile gün ışığı öne çıkıyor. Her biri gerekli! Her biri ayrı ayrı önemli! Ama maalesef kimi zaman ihmaller ortaya çıkabiliyor.
Aslına bakılırsa “Yatak odası karanlık olmalı mı?” sorusunun yanıtı, kocaman bir evet! Bu yanıtı tahmin etmek zor olmasa da, bazen bizim dikkatsizliğimiz bazen de günümüzün bazı koşulları bu karanlık ihtiyacının önünü kesebiliyor.
Doğru Uyku Tavsiyeleri
Doğru uyku tavsiyeleri çoğu zaman az önce kocaman bir evet ile yanıtladığımız “Yatak odası karanlık olmalı mı?” sorusu ile başlıyor. Çünkü uyku esnasında vücudumuzun gelişimi, uykuyla tazelenip yenilenmesi ve doğru çalışabilmesi için salgılanan hormonlar, en iyi şekilde salgılanabilmek için etrafımızın karanlık olmasını istiyorlar. Bunu en başta da melatonin yani uyku hormonu böyle istiyor. Yatak odanızda karanlık bir ortam elde etmek için güneşlik perdelerinizi kalın ve koyu renkli kumaşlardan seçebilirsiniz. Uykuya dalmadan evvel de bu perdelerin kapalı olduğundan emin olmalısınız. Hatta pencerelerinizde jalûziler varsa, bu konuda şanslı sayılırsınız.
Karanlığı sağlamak için “göz bandı yeter” diyenler ise lütfen dikkatli olsunlar. Vücudumuz uykuya dalmak ve kaliteli bir uykunun ardından uyanmak için yalnızca gözlerimizin değil, tüm vücudumuzun ışığı maruz kalmamasını istiyor!
Doğru uyku tavsiyeleri içinde öne çıkan önemli başlıklardan bir diğeri modern çağın en büyük problemlerinden biri! Yapay ışık!
Gün içinde doğal ışığa olduğu kadar yapay ışığa da ihtiyacımız olduğu bir gerçek! Ancak bu konuda sınırların iyi çizilmesi gerek. Uykudan önce abajur, lambader gibi yatak odanızdaki tüm aydınlatma ürünlerini kapalı hale getirmelisiniz. Odanıza sızan herhangi bir başka şık varsa bu sızıntıyı engellemelisiniz. En önemlisi yatağa girince ele alınan telefon bağımlılığından kurtulmalısınız. Telefon, tablet gibi uykunuzu kaçırabilecek ve farklı dalga boylarında ışınlarla size zarar verecek yapay ışıklardan sakınmalısınız.
Ayrıca genel itibariyle doğru uyku tavsiyeleri nevresim takımlarının her zaman temiz olması gerektiğine, hem nevresiminizin hem de pijama yahut geceliğinizin rahat uyumanızı sağlayacak pamuklu bir dokuya sahip olmasına, yatak konforuna muhakkak yatırım yapmanıza ve her gün aynı saatte uyumaya çalışılmasına çekiyor dikkatimizi!
Özel tasarım yatak odası mobilyalarına dair tüm detayları öğrenmek için şimdi blog makalemizi okuyun.