Kategoriler
Mobilya dünyası Uncategorized

Çocuk odası dekorasyonunda nelere dikkat edilmeli?

Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini büyük ölçüde etkileyen uyku, gün boyu öğrenilenlerin düzenlenmesi, enerji depolarının yenilenmesi, diğer güne zinde ve öğrenmeye açık başlanmasında etkili oluyor. Çocuk odalarında tercih edilen renkler, desenler, oda sıcaklığı ve kullanılan tekstil ürünleri ise çocukların verimli uyku uyumaları ve sağlıklı büyümeleri açısından önem taşıyor. Çocukları için yatak odası hazırlamanın heyecanını yaşayan ebeveynlerin, bu faktörleri göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Cotton Box tasarım ekibi, çocuk odası hazırlarken ilk adımın ‘sağlıklı uyku atmosferi oluşturmak’ olduğuna vurgu yapıyor.

Sağlıklı Uyku İçin Doğru Atmosfer ortaya çıkartılmalı

Çocuk odalarının sıcaklığı, odanın nem oranını ve çocukların solunumunu etkiliyor. Odanın çok sıcak olması nem oranının azalmasına ve solunan havanın kuru olmasına neden oluyor. Bu durum çocuklarda burun tıkanıklığı, buna bağlı huzursuzluk ve uykusuzluk gibi sorunların yaşanmasına zemin hazırlıyor. Çocuk odalarının ideal sıcaklığının gündüzleri 20-24 derece, gece ise 20-22 derece arasında olması gerekiyor. Nem oranın ise %50 civarında olması ve bu oranın %35’in altına düşmemesi, çocukların sağlıklı uyku uyuması açısından büyük önem arz ediyor.

Doğal ve Pamuklu Tekstil Ürünleri Tercih Edilmeli

Çocuk odalarında tercih edilen tekstil ürünleri sağlık açısından büyük önem taşıyor. Doğal ve pamuklu ürünlerin seçilmesi, çocukların daha konforlu ve rahat bir uyku uyumasına yardımcı oluyor. Cotton Box nevresim takımları, yüzde yüz pamuk dokusuyla çocukların sağlıklarını koruma altına alıyor. Üretimde kimyasal hiçbir maddeye yer vermeyen marka, çocukların hassas cildinde alerji oluşumuna engel oluyor. Nefes alıp veren kumaş yapısı sayesinde terlemenin önüne geçerek, her mevsim çocukların vücut ısısını dengede tutuyor. Farklı yaş grubuna uygun ürünler tasarlayan marka, birbirinden eğlenceli ve sevimli desenleriyle çocuk odalarına renk katıyor.

Sakinleştirici Renkler Kullanılmalı

Yaşam alanlarında kullanılan renklerin, insan psikolojisine etki ettiği biliniyor. Mavi gibi uykuya kolay dalmayı sağlayan renklerin çocuk odası dekorasyonunda kullanılması, çocukların kaliteli bir uyku uyumalarına yardımcı oluyor. Mavinin sakinleştirici özelliği uykuya dalış süresini kısaltırken, kalp ritmi ve solunumu yavaşlatarak, çocukların vücut ısısını gece boyu sabit tutmaya yardımcı oluyor. Bulunduğu ortama pozitif bir hava katan ve psikoloji üzerine olumlu etki ortaya çıkartan mavi, çocukların enerjisini yükselterek yeni güne zinde uyanmasını sağlıyor.

Desenler Çocukların Ruhunu Şekillendiriyor

Çocuk odalarında aydınlatma, perde, halı ve tekstil ürünleri gibi alanlarda dinamik ve hareketli desenlerin kullanılması çocukların daha enerjik ve canlı olmasını sağlıyor. Sık kullanılan çizgi film karakterlerinin dışında hayvanlar, bitkiler, harfler ve sayılar gibi eğitici desenlerde çocukların algılama ve öğrenme gelişimini destekliyor.

Kendi Odalarının Mimarı Çocuklar

Uzmanlar 5 yaşından itibaren çocukların kendi odalarının dekorasyonunda söz sahibi olmaları gerektiğini belirtiyor. Çocukların kişiliklerinin ve kendi beğenilerinin oluşmaya başladığı yaşlarda, fikirlerinin alınması ve isteklerinin sorulması kendilerine olan güveninin artmasını sağlıyor. Çocuklar, kendi zevklerine göre dekore edilen odalarda daha keyifli zaman geçiriyor. Cotton Box tasarım ekibi, desen seçimi sırasında kendi odalarının mimarı olan çocukların beğenilerini göz önünde bulundurduklarının altını çiziyor.