Kategoriler
Mobilya dünyası Uncategorized

Montessori Çocuk Odası Dekorasyonu

Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen ve aynı isimle bilinen eğitim, günümüzde ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken kullandığı yöntemler bütünüdür. Montessori yöntemine göre çocuk yetiştirmenin bir uzantısı olan “Montessori çocuk odası dekorasyonu” son yılların en popüler çalışmalarından. Montessori eğitiminde amaç çocukları ilk andan itibaren bir birey olarak yetiştirmek; yemeğini yiyen, eşyalarını toplayan, kıyafetlerini giyebilen, sorumlu olduğu şeylerin bakımını yapan kısacası kendine yeten ve günlük temel ihtiyaçlarını karşılayabilen çocuklar yetiştirmek ana amaçtır. Bu doğrultuda ilerlemek isteyenler için çocuk odası dekorasyon önerileri bulunuyor. Çocuğunuzun odasındaki her eşya aslında çocuğunuzun rahatça kullanabileceği ve kendini iyi hissedeceği şekilde olmalıdır. Örneğin yüksek karyolalar yerine zemine daha yakın, çocuğun kendi başına yatıp kalkabileceği yataklar – bodrum escort bayan – kullanmak gerekiyor. İşte Montessori yöntemine göre dekorasyon önerilerimiz:

Montessori yatak tasarımlarını inceleyin

Montessori çocuk odası düzenlemelerinde yataklar yer yatağı formundadır. Buradaki amaç çocuğun kimseye ihtiyaç duymadan kendi başına yataktan inebilmesi ve yatmak istediğinde gidip yatabilmesidir. Montessori yataklarının bir diğer avantajı ise çok sık yaşanılan yataktan düşme riskini sıfıra indirmesidir. Çocuğunuz için oda hazırlarken göze hitap eden, yüksek, sivri köşeleri olan ve uzun ömürlü kullanım sunmayan mobilyalardan uzaklaşmanızı, Montessori yöntemine uyan bir yatak almanızı öneririz. Bu tarz bir yatak seçimini evde kendi imkânlarınızla dahi hazırlayabilirsiniz.

Gardırop almadan önce bir daha düşünün

Ev dekorasyonu yaparken gardırop, yatak, şifonyer gibi temel eşyalarda hep uzun kullanım ömrüne dikkat edilir. Ancak bu düşüncenizi çocuğunuza oda hazırlarken bir kenara bırakın. Çünkü Montessori çocuk odası tasarımı uygulamalarında çocuğun elini uzatıp istediğini alabileceği ölçülerde gardıroplar öneriliyor. Çocuğunuzun kıyafetlerini bizzat seçmesine izin vermelisiniz. Bu yüzden yüksek mobilya tasarımları Montessori dekorasyonunda geçerli kabul edilmiyor.

Duvar tasarımını çocuğunuza göre ayarların

Çocuk odalarında büyük ilgi görüyor. Duvarlara sabitlenen raflara oyuncaklar, süs eşyalar, kitaplar ve fotoğraflar sıralanıyor. Ancak tüm bunlar sadece göze hitap ediyor, çocuğunuzun kullanımına kapalı kalıyor. Montessori odalarında ise bu durum bambaşka: Raf sistemleri zemine, duvar dibine yerleştiriliyor. Çocuklar istediği oyuncağı ve kitabı alabiliyor, odasını toplarken her şeyi kendisi gidip koyabiliyor.

Minyatür masa & sandalye takımlarını inceleyin

Montessori odaları hazırlarken karmaşadan uzak daha sakin ve çocuğunuzun konforuna, gelişimine bağlı tasarımlara özen göstermelisiniz. Örneğin çocuğunuza yazıp çizebileceği bir köşe oluşturabilirsiniz. Çocuklara özel tasarlanan minyatür masa sandalye takımıyla çocuğunuzun masa başı etkinlikleri öğrenmesini sağlayabilir, onu gelişimini olumlu yönde destekleyecek alanlara yönlendirebilirsiniz.