Kategoriler
Mobilya dünyası

İşlevsellik Mi? Dekoratiflik Mi?

Hemen cevap verelim, tabii ki hem işlevsellik hem de dekoratiflik! Çünkü unutmamak gerekir ki; işlevsellik ve dekoratiflik bir bütündür. İşlevsel olmayan bir ürünün dekoratif olması tek başına bir anlam ifade etmeyeceği gibi, dekoratif olmayan bir ürünün işlevsel olması da yeterli olmayacaktır. Bu sebeple herkes alacağı ürünün hem beklentileri doğrultusunda işe yarar olmasını hem de görsel açıdan estetik bir değerinin olmasını ister.

Hepimiz iş hayatlarımızdaki yoğunluk ile geriye kalan zamanlardaki sosyalleşme isteğimiz arasında sıkışırken huzuru ve rahatlığı kendimizi en rahat hissettiğimiz evimizde arıyoruz. Dekoratif anlamda hoşumuza giden eşyalar ile sevdiğimiz renklerin buluşması bize görsel açıdan huzur verirken, bu eşyaların işlevsel olması ise ev hayatımızı kolaylaştırarak kendimizi rahat hissetmemizi sağlıyor.

İŞLEVSELLİK

Her ne olursa olsun bir ürünün işlevselliğinin temel bir faktör olarak kalacağını söyleyebiliriz. Hiçbir işlevselliği olmayan ancak herkes tarafından kabul edilen güzellikte tasarıma sahip bir ürün, kullanışsızlığı sebebiyle tercih edilmeyecektir.

DEKORATİFLİK

Bir ürünün görsel açıdan dekoratif bir değerinin olması o ürünü daha değerli kılan bir olgudur. Özellikle her geçen gün değişen ve gelişen estetik algısı, bir ürünün tercih edilmesinde hiç olmadığı kadar önem taşımaktadır. Bir ürüne baktığımız ilk anda hakkında değerlendirme yapabilme yetisine sahip olduğumuz dekoratiflik, günümüzde bazıları için işlevselliğin dahi önüne geçmiş durumda.

Yazımızın başına dönecek olursak, daha önce de dile getirdiğimiz üzere; işlevsellik ve dekoratiflik bir arada değerlendirilmesi gereken ve iç içe geçmiş ihtiyaçlara karşılık veren hususlardır. Yüksek işlevsellik ve estetik dekoratifliğin kombinasyonu ise mükemmel ürünün ortaya çıkmasını sağlar.