Kategoriler
Mobilya dünyası

Yemek Odası Nasıl Dizayn Edilir?

Yemek odaları tasarlanırken bulunduğu alanın koşullarına göre tasarlanmalıdır. Etrafındaki mobilyalarla renk anlamında uyumluluk göstermesine dikkat edilmelidir. Bir diğer önemli nokta hareket alanıdır. Dar bir hareket alanına sahip yemek odaları zamanla işlevsizleşebilir.

Aile bireylerinin bir araya geldiği yemek sofraları herkes için çok önemlidir. Özellikle Türk kültüründe sofrada birlikte olmanın birden fazla anlamı vardır. Birçok önemli konu bu sofralarda açılır, karara bağlanır. Bu değere sahip yemek odalarının dekorasyonu da oldukça önemlidir.  İyi tasarlanmış yemek odalarında yemek yemek klasik bir eylemden sıyrılarak keyifli bir ana dönüşür. İyi bir yemek odası tasarlamanın ise birçok yolu vardır. Siz de yemek odanızı zevkleriniz doğrultusunda yeniden tasarlamak isterseniz bu blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Yemek Odası Dizayn Edilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yemek odası dizayn ederken öncelikle, geniş olmasa da verimli bir şekilde kullanacağınız, alanı iyi belirlemesiniz. Hareket alanın dar olması yemek odanızın aktif olarak kullanılmasına engel olabilir. Bu durum yemeği yemek odasında yemektense bir sehpanın üzerinde yemekle sonuçlanabilir. Çünkü yemek yerken herkes öncelikle rahat olmak ister. Yemek odanızın öncelikle rahat bir alanda kurulu olmasına dikkat etmelisiniz. Her ne kadar dar alanlara dekorasyon yapmak zor gibi görünse de işlevsel ürünler kullanarak dar alanları bile geniş gösterebilirsiniz. Doğru ürünleri tercih ederseniz yemek odanızı bir keyif köşesine dönüştürebilirsiniz.

Yemek odanızın her şeyden önce konforlu olması gerekir. Hayalinizdeki yemek odasını dizayn ederken ayrıntılara çok dikkat etmelisiniz. Yemek masası, sandalyeler, konsol, aksesuarlar, tavan aydınlatması, zemin rengi, duvar renkleri ve diğer mobilyalarla uyuma özen göstermelisiniz. Bu özenle yemek odanızın gerçekten keyifli bir alana dönüşmesini sağlayabilirsiniz. Yemek odanızı tasarlamaya başlamadan önce dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacak olursak;

  • Öncelikle yemek odanızı yerleştireceğiniz alanı hesaplayın.
  • Ölçtüğünüz alana uygun bir tasarım yapabilmek için yemek odası ve diğer mobilyaların ebatlarını da ölçmeyi ihmal etmeyin.
  • Oda ölçülerinizi ve eşyalarınızın ölçülerini karşılaştırıp hareket alanınızı belirleyin.
  • Ölçtüğünüz alanı sadece yemek odası için kullanacaksanız merkez noktaya yemek masasını yerleştirin.
  • Aydınlatma sisteminizin doğrudan yemek masasını aydınlatmasına dikkat edin.
  • Mobilyalarınızı büyükten küçüğe doğru sıralayın. Bu süreçte hareket alanınızın olabildiğince geniş olmasına dikkat edin.
  • Konsol, gümüşlük, büfe gibi aksesuarlar kullanacaksanız bu aksesuarların duvara paralel şekilde olmamasına dikkat edin. Aksesuarlarınızı açılı bir pozisyonla yerleştirdiğiniz takdirde yemek odanız daha ferah gözükecektir.
  • Yemek odanızın daha geniş görünmesini istiyorsanız aynalardan yararlanabilirsiniz. Aynalar bulundukları alanın daha geniş görünmesine yardımcı olur. Yemek odanızın en dar noktasına yerleştireceğiniz bir ayna ortamın ferahlamasını sağlayacaktır.
  • Kalabalık aksesuar kullanımından kaçının. Çok fazla aksesuar kullanımı kalabalık ve komplike bir görünümün oluşmasına neden olabilir. Sadelik en iyisidir.
  • Aksesuar kullanımlarınızda cam ürünleri tercih edebilirsiniz. Cam yansıtma özelliğiyle yemek odanızın daha ferah görünmesini sağlayacaktır.
  • Yemek odanızın dizayn ettiğiniz yer dar bir alanda ise yemek masanızı pencere kenarına yerleştirebilirsiniz. Bu tercih yemek masanızın daha kullanışlı olmasını sağlayacaktır. Yemek yerken televizyon izlemek yerine pencerenizdeki manzarayı izlemek günün yorgunluğunu daha hızlı atmanıza yardımcı olacaktır.
  • Odanızın zemini ahşap parke ise masa ve sandalyelerin olduğu bölümde halı kullanmanıza gerek kalmaz. Halı hem kalabalık bir görüntü oluşmasına neden olacak hem de hareket alanınızı daraltacaktır.
  • Yemek odanızı olabildiğince mutfağınızın yakınına kurmalısınız.
  • Yemek odanızda herkesin görebileceği alanlara tablolar yerleştirerek ortamı renklendirebilirsiniz. Seçeceğiniz tabloların yemek odasıyla olan uyumuna dikkat etmek de fayda var.
  • Sandalyelerin rahatlıkla ileri geri hareket edebileceği bir tasarım yapmalısınız.

Yemek Odası Mobilyası Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yemek odalarının tabii ki de olmazsa olmaz parçaları yemek masası ve sandalyelerdir. Yemek masalarının yuvarlak, kare ve dikdörtgen modelleri vardır. Günümüzde artık yuvarlak yemek masaları pek tercih edilmiyor. Dikdörtgen ve kare masaların daha çok tercih edildiğini söylemek mümkün. Ahşap, metal ve cam detaylara sahip yemek masaları da oldukça şık görünüyor. Yemek odanızı tasarlarken önceliğinizi şu iki doğrultuda belirlemeniz işinizi çok kolaylaştıracaktır: işlevsel bir yemek odası mı, şık görünen bir yemek odası mı? Eğer tercihinizin işlevsel bir yemek odasından yanaysa;

  • Ergonomik ürünler tercih edebilirsiniz.
  • Küçük ve yüksek sandalyeleri tercih edebilirsiniz.
  • Katlanabilir yemek masalarını kullanabilirsiniz.

Şıklıktan vazgeçmem yemek odam da çok şık görünmeli diyorsanız;

  • Yemek odanızı dizayn edeceğiniz alanın geniş olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Uyumlu aksesuarlar kullanabilirsiniz.
  • Sandalyelerinizi farklı tarzlarda seçerek ortamı farklı enerjilerle buluşturabilirsiniz.
  • Yemek odanızı aydınlatacak tavan lambaları tercih edebilirsiniz.

Siz de yemek odanızı yenilemek isterseniz, hemen konfor mobilya web sitesini ziyaret ederek yemek odalarını inceleyebilirsiniz.