Kategoriler
Mobilya dünyası

Shabby Chic Tarzı Nedir?

Yaşam alanlarınızın sıradan dekorasyonundan sıkıldıysanız yeni dekorasyon fikirleri arasında en sevilenlerden olan shabby chic tarzı deneyin. Eskiyle yeninin mükemmel ahengini yakalayabileceğiniz ve tüm dünyaya yayılan shabby chic stil, İngiltere’de ortaya çıktı.  1980’li yıllarda Londra banliyölerinde yaşayan sanatçılar arasında gelişen bu akım, geleneksel ile moderni karıştırarak melez bir stil sunuyor bizlere. Londra’dan sonra Fransa ve Amerika’yı da saran shabby chic tarzı yeni ile eskinin iç içe kullanıldığı bir tarz. Ama bu tarzın asıl temeli eski eşyalar. Shabby chic dekorasyon vintage tarza benzese de ondan farklı. Bu fark shabby chic dekorasyonda gerçekten eski eşyalar kullanılmasıdır. Adının anlamı olan “salaş şık” ifadesi de buradan gelir. Bu dekorasyon tarzında sadece eski eşyalar kullanılmaz, yeni eşyalar da eskitilip dekorasyona katılabilir. Böylece yeni mobilya ve aksesuarlarınız ile eskitilmiş ya da eski eşyalarınız bir uyum yaratır yaşam alanlarınızda. Bu eski görünüm evlerinize romantik ve nostaljik bir hava katarken yeni unsurlarla da modernliği yakalarsınız. Shabby chic tarzı ile eski eşyalarla yapılan yaratıcı bir dekorasyon yaşam alanlarınıza sıra dışı bir görünüm verir. Bu stille ikinci el eski eşyalara kendi tarzınızı katabilirsiniz. Bu da eşyalarınızın tamamen size özel ve özgün olmasını sağlar.

Bugünü ve Geçmişi Harmanlayan Yeni Dekorasyon Fikirleri

Shabby chic dekorasyon yeni bir trend olsa da eskinin bugüne yansımasını anlatır. Kendi el emeğinizle, çok az maliyetle yeni ve eskinin harmanlanmış halini evlerimizde görebileceğimiz yeni dekorasyon fikirleri arasında gözde olan bu tarz aynı rengin tonlarını bir arada kullanmamıza olanak verir. Aynı rengin pastel tonlarının sıkça kullanıldığı shabby chic dekorasyon canlı renkleri de içerir. Ama genellikle canlı renkler ara ara kullanılır ve dekorasyona hâkim değildir. Moderni ve gelenekseli sentezleyen bu dekorasyon stili renkler konusunda pek de melez değildir. Duvarlar da bile pastel renkler tercih edilir. Desen konusunda ise geniş bir yelpaze sunar bu tarz. Çiçek desenleri, puantiyeler ve çizgiler de eskiyi çağrıştırdığı için shabby chic tarzı belirleyen unsurlardandır. Çiçek desenleri doğayı yansıttığı için country tarza da yaklaştırır shabby chic tasarımı. Eski mobilyalar ve vintage desenler tarza sıcaklık kazandırır. Bu sıcaklık doğal bir malzeme olan ahşapla daha da perçinlenir. Shabby chic tarzda sıkça ahşap malzeme kullanılır, çünkü ahşap sıcaklığının yanında nostaljik bir hava da yaratır.

Yeni dekorasyon fikirleri içinde en trendi sayılabilecek shabby chic dekorasyon, konforu de ön plana alır. Rahat ve yumuşak koltuklar bu tarzın vazgeçilmezlerindendir. Bu stilde rahatlığın bir unsuru da dağınıklık olarak algılandığından kapalı dolaplar yerine açık raflar tercih edilir. Doğallığı ve rahatlığı ön planda tutanlar için ideal olan bu shabby chic tarzı tekstil ürünlerinin yapısı da etkiler. Rahatlık, konfor ve sıcaklık hissinin özellikle tekstil ürünlerinden alınabileceği düşünüldüğünde kumaş bu stilin önemli bir unsuru haline gelir. Bu yüzden shabby chic dekorasyonda organik kumaşlar ve pamuklu tekstil ürünleri sıkça kullanılır.

Shabby chic dekorasyon aksesuar kullanımı konusunda da zengin ve yaratıcı seçimler yapmanızı sağlar. Hasır, çuval bezleri gibi doğal görünüm sağlayan aksesuarlar da bu tarzda sıkça yer alır. Shabby chic tarz bir yaşam alanı yaratmak istiyorsanız özellikle balkonlarınızda kullanacağınız teneke ve metal parçaları ihmal etmeyin. Eskiye dönüşü çağrıştıran aksesuarlarda shabby chic tarzın olmazsa olmazlarındandır. Yani, sandıklardaki el emeği göz nuru dantelleri çıkarmaya hazır olun. Ya da el emeği aksesuarları kendiniz yapın. Shabby chic dekorasyon az maliyetle çok yaratıcı tasarımlar yapmanızı sağlayan, zevklerinizi ve kişiliğinizi yaşam alanlarınıza yansıtabileceğiniz, yaratıcı bir tarz.

Pinterest ev dekorasyonu fikirlerini keşfetmek ve incelemek için blog makalemizi keşfetmenizi öneriyorum.