Kategoriler
Mobilya dünyası Uncategorized

KELİMELERİN EVİ: KİTAPLIK SEÇİMİ

Günümüzde kitaplık salon dekorasyonumuzun vazgeçilmez bir parçası. Eskiden sadece yatak odalarında ve genç odalarında mobilya takımlarıyla birlikte kullanılırken artık salonlarda farklı tasarımlarla dekorasyona yeni bir renk getirdi. Önceden daha çok dolap içleri kitapların saklama alanlarıydı ya da çeşitli vitrinlerin alt rafları büyük ve hantal ansiklopedilere ayrılıyordu. Şimdi ise bu yazımızda en çok kitap kurtlarına sesleniyoruz: Artık o devir kapandı. Artık salonlarımızın ve oturma odalarımızın yegane parçası; kitaplıklar…

Yeni dekorasyon trendleriyle birlikte kitaplar salonlarımızın en renkli köşelerini oluşturuyor. Peki bu renkli ve keyifli alanları oluşturmak için nelere dikkat etmek gerekiyor, alanları nasıl değerlendirmek gerekiyor diyorsanız, yazımızın devamı tam da sizler için…

Salonda kitaplık tasarımı oldukça farklı tarzlara ve modellere sahip. Renk, doku ve şekil olarak farklılıklar göstermekte. Mobilyalarınıza veya evinizin genel havasına uygun yapacağınız seçimlerle kitaplıklarınızı dekoratif olarak konumlandırabilirsiniz. Kitaplıklarınızı satın alabileceğiniz gibi kendi tasarımlarınızı da kullanabilirsiniz. Duvarlarınıza ahşap malzemelerle sabitleyebileceğiniz raflarla birlikte çok daha farklı materyallerden raf sistemli tasarımlar da yapabilirsiniz. Kitaplıklarınızı konumlandıracağınız alan çok önem taşıyor. Bütün duvarı kaplayabileceğiniz gibi evinizin sadece bir köşesini de değerlendirebilirsiniz. Evinizin boyutuyla doğru orantılı kullanarak duvarlarınızı daha efektif bir şekilde kullanmış olursunuz. İki ya da daha çok katlı evlerinizin merdiven altlıklarını da kitaplık için değerlendirebilirsiniz, eviniz olduğunda daha farklı ve modern görünecektir. Çok yüksek tavanlı duvarlarınızı ya da çatı katındaki evlerinizin duvarlarının yüksek kısımlarını kitaplık olarak kullanıp dekoratif bir merdivenle dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.

Kitaplıklarınızın diğer mobilyalarınızla şekil ve tarz açısından uyum içinde olması her zaman gerekmeyebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta evinizin hangi alanında dikkat çekmek isteyeceğinizdir. Eğer kitaplığınızın daha sade görünmesini istiyorsanız diğer mobilya ve aksesuarlarınızı gösterişli olarak seçebilirsiniz. Belki de sade koltuk takımlarınızla birlikte alışılmışın dışındaki kitaplık tasarımlarını veya farklı kitaplık içi düzenlemeleriyle evinizi renklendirebilirsiniz.

Kitaplık Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Önemli Hususlar
•Öncelikle evinizin ihtiyaçlarını tam olarak belirlemelisiniz. Gereğinden büyük kitaplıklar fazla alan kaplayarak bulunduğu yeri daraltacaktır, gereğinden küçükse de kitaplarınız sığmayabilir.
•Raf aralıklarına dikkat edilmelidir. Kitaplarınızı yerleştireceğiniz rafların kitapların boyutuna göre olması önemlidir. Ayrıca rafların ayarlanabilir olması da daha sonrası için sizlere kolaylık sağlayacaktır.
•Kitaplığı almadan önce kullanılacak alanın ölçümlenmesi ver tercihlerin buna yönelik yapılması gerekir.
•Kitaplığınızın seçimi kadar içinin döşenmesi de bir o kadar önem arz etmektedir. Evinin dekorasyonuna uygun bir stil ile döşeyerek kitaplığınız hoş bir görünüme kavuşacaktır.

Kitaplıklarınız İçin Birkaç Küçük Tüyo

Raflarınızı en alttan üste doğru düzenlemeye başlayın. En alt kısmında uzun ve ağır kitaplarınıza yer verin, bir sonraki rafa da içine kağıt, TV kumandası, DVD gibi eşyalarınızı yerleştirebileceğiniz saklama kutularınızı yerleştirebilirsiniz. Orta raflar da seri kitaplar, favori kitaplarınız veya koleksiyonlarınız için en uygun alanlardır. Bu bölümlerde kitaplarınızı destekleyecek aparatlarınız yoksa vazolardan destek alabilirsiniz. Bir sonraki rafınıza sevdiğiniz vazo, heykel ve mumluk gibi aksesuarlarınızı yerleştirebilirsiniz. Raflarınızın en üst kısımlarını hafif ve görünümü dengeleyen kitaplarınızı yerleştirebilirsiniz.

dekorasyon önerileri ilham veren fikirler kitaplık seçimi