Kategoriler
Mobilya dünyası Uncategorized

Çocuk Odalarında Montessori Akımı

Temel olarak çocuklarda kişilik oluşumu üzerinde duran Montessori yaklaşımı, pedagojik araştırma ve incelemeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Eğitim ve gelişim döneminde, çocuğun çevresindeki maddesel dünya onun kişiliğini biçimlendirmektedir. Burada asıl önemli olan ise çocuğun eğilimi ve özgür iradesine göre kararlar verebileceği çevreyi ve aksesuarları kullanmasıdır. Dışarıdan herhangi bir yetişkin müdahalesi olmadan kararlarını verebilmeli, yardım almadan çevresiyle uyum içinde etkileşimde olabilmelidir. Burada yaşadığı faaliyet özgürlüğü onun bireyselleşmesi ve sosyalleşmesinin temelini oluşturmaktadır.

Montessori felsefesinde çocuklar, evdeki kendilerine ait çevrede özgür seçimlerini yapabilmelidir. Örneğin bu felsefeyle oluşturulmuş bebek ve çocuk odası düzeninde, kapısı ve çatısı olan bir yatak ona özel yaşamı desteklemektedir. Çocuk bu tasarımı kullanırken dilediği kadar deneme yaparak en doğru davranış biçimini bulmakta, bu eğitimle davranış şekillerinin sorumluluğunu almaktadır.

Herkesin bir ritmi olduğunu savunan Montessori yaklaşımı ile çocuk da mobilya kullanımı ile ritmini özgürce ortaya çıkartabilmektedir. Çocuk odasındaki gardırop, saklama üniteleri, karyola, ranza onun boyuna göre hazırlanmış çocuk sandalyesi ve çalışma masası bir bütünü oluşturarak, diğer ürünlerle birlikte ona ait bir yaşam alanı sağlamaktadır. Bu düzen içinde, yaşına uygun tüm ihtiyaçlarını kişisel kararlarıyla giderebilmekte, yetişkin kontrolüne ihtiyaç duymadan doğal olarak bağımsızlaşmaktadır.

Yapılan araştırmalar çocukların ödül/ceza sisteminden, toplu derslerden ve yetişkinler tarafından programlanmış eğitimlerden hoşlanmadığını ortaya koymuştur. Bunların aksine çocuklar özgür seçimlerden, hatalarını denetlemekten, evde daha fazla sessizlikten hoşlanmakla birlikte çevrenin düzenli ve temiz olmasına da önem vermektedir. Araştırmaya göre onun için hazırlanan çevre, faaliyet özgürlüğü sağlamalı, Montessori ürünleriyle kendi yöntemini geliştirmesine izin vermelidir.

Toddy Erkek Çatılı Montessori

Onun Kişisel Ortamını Oluşturun

Biraz da Montessori yöntemini çocuğunuzun odasına uygulamak için neler yapabileceğinize değinelim. Bu yöntemin temelinde ona özel hazırlanmış çevre olduğu için öncelikle onun boyuna ve vücut yapısına özel tasarımlarla başlamak gerekiyor. Burada amaç onun fazla yardım almadan yaşayabileceği ortamı oluşturmak. Bu nedenle yatak ve eşyalarına rahatlıkla ulaşabilmesi gerekmektedir. Çekmecelere ulaşabilmeli, dolap kapağını kolaylıkla açabilmeli ya da yatağına rahatça çıkabilmelidir. Burada çocuğun kıyafetlerine ulaşabilmesi ve eşyalarını yardım almadan değiştirebilmesi de dikkat edilmesi gereken konulardandır. Temel gereksinimlerini karşılayabilmesi, onun ebeveyn kontrolü olmadan kararlarını alabilmesini sağlayacaktır.

Bebek ve çocuk odalarında ebeveynler tarafından en önem verilen alan yataklar olarak karşımıza çıkar. Montessori’ye göre çocuk yatağı, yaşına uygun ve çocuğun tırmanıp inebileceği şekilde tasarlanmalıdır. Yerden yüksekliği ve kullanılan bariyerin çocuğa geçiş olanağı vermesi yatak tasarımının dikkat edilmesi gereken unsurlarıdır. Çocuk yatağa kendi başına inip çıkabildiği sürece, Montessori’nin yatak konusundaki gereklilikleri hemen hemen yerine getirilmiş sayılmaktadır.

Gardırop, ranza, şifonyer, karyola ve giysilerinin düzeninde ise boyuna göre, alçağa asılmış askılar kullanılmalı, günlük giysilerini asabilmesine olanak tanınmalıdır. Giysi askısı gibi kitaplık raflarında da aynı yöntem izlenmeli, ulaşabileceği alanlara monte edilmelidir.

Toddy Kız Çatılı Montessori

Odasını Her Zaman Düzenli Tutun

Yazımızda daha önce belirttiğimiz gibi Montessori’ye göre her çocuk sade ve düzenli bir çevreden hoşlandığı için kıyafetleri ve kitapları karışıklıktan uzak, düzenli olması sağlanmalıdır. Bu kural aynı zamanda oyuncakları için de geçerlidir. Çocuğun oyuncaklarını düzenli tutabilmek için farklı türdeki oyuncakları tek bir kutuda bir arada tutmak yerine, farklı gruplar için farklı kutular kullanabilirsiniz. Böylece hem odadaki dağınıklığı önler hem de çocuğun oyuncaklara ulaşımını kolaylaştırmış olursunuz. Kısa bir araştırmayla Montessori hakkında ücretsiz pek çok kaynaktan bilgi edinebilir, evinizde çocuğunuza ayırdığınız odanın Montessori felsefesi ile onun eğitim ve gelişimine daha fazla katkıda bulunmasını sağlayabilirsiniz.

çocuk odası dekorasyon önerileri