Kategoriler
Mobilya dünyası Uncategorized

Retro Yemek Odası Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Hiç fark ettiniz mi gelişen teknoloji ve hızlı kentleşmeyle beraber etrafımızdaki çoğu şey renksizleşti, matlaştı sanki? Gri tonlarında binalar, gittikçe azalan ağaçlar, renksiz evlerinden renksiz iş yerlerine giden asık suratlı insanlar… Işınlanma icat edilene kadar geçmişe dönemeyiz belki ama yaşam alanımızı retro dizayn ederek 70’lerin 80’lerin o neşesini, rengini evimizde yaşatabiliriz.

Dekorasyon için fikir vermekten önce bir sorunumuz var maalesef. Retro mu, vintage mı? Retro, eskiye benzer yapılan yeni tasarımları ifade ediyorken; vintage, eskinin, eskiye dönüşün kendisidir. Yani retro yemek odası dekorasyonu yapmak için antikacıları dolaşmak yanlış olabilir, internette küçük bir araştırma yapmak yeterli olacaktır. Bunun için yazımızın devamını dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Retro Yemek Odasında Olmazsa Olmazlar

Misafirlerimizi ağırladığımız, günün çoğunluğunu geçirdiğimiz yer tabi ki salonlarımız ve yemek odalarımız. Bu nedenle salonumuza evin diğer bölümlerinden daha çok özen gösteririz. Çünkü biliyorsunuz ki annelerimize göre de her an misafir gelebilir(!) Özenle bizi yansıtan en güzel eşyaları bir araya getirmeye çalışırız. Ama bazı tarzlarda uyum yakalamak o kadar da kolay olmayabilir. Bunlardan en zor tasarımlardan biri ise retro. Mesela retro yemek odası dekorasyonu yapayım derken evinizi bir anda lunaparka çevirmiş olabilirsiniz. Neden mi lunapark? Çünkü bu tarzın vazgeçilmezleri turuncu, fuşya, indigo, mor, mint yeşili gibi canlı renkler, büyük geometrik desenler, parlak çerçeveli aynalar, bunlara eşlik eden metal veya doğal ahşap mobilyalar ve dahası… Renklerin ve desenlerin güzelliğinden başınız döner de hepsini birlikte kullanma hatasına düşerseniz lunapark veya bir film seti kaçınılmaz son. Ama korkmayın bu yazımızda size yardımcı olmaya çalışacağız.

Aytaşı Salon Takımı

Daha önce konu aldığımız retro salon dekorasyonu içeriği de ilginizi çekebilir.

Retro yemek odası dekorasyonuna yemek odası takımınızı alarak başlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Retro tarz, mobilyalarda ince ayaklar ve doğal ahşap renklerle kendini gösteriyor. Marten Yemek Odası takımına bakarak fikir alabilir, mint yeşili rengi, ince mobilya ayakları, açık raflar ve doğal ahşap renginin uyumunu görebilirsiniz.

Yemek odası takımınızı seçtikten sonra sandalyelerinizin kumaşını fuşya, mor, turuncu, sarı tonlarında değiştirerek daha canlı bir uyum sağlayabilirsiniz. Geometrik desenli veya damalı küçük bir örtü retro yemek masanızda harika duracaktır. Eğer takımınızın içindeki vitrin cam kapaklıysa içerisine eski tarzda yemek tabakları dizerek küçük bir uyum daha yakalayabilirsiniz. Peki yemek odası ünitenizin üzerine parlak çerçeveli iki küçük ayna asma fikri nasıl? Ya da büyük eski tasarımlı ahşap bir duvar saati de çok hoş durabilir. Tress Yemek Odası Takımı tam olarak bu aynalı görüntüsü ile hoşunuza gidebilir.

Retro dekorasyonda renkli duvarlar vazgeçilmezdir. Yemek masanızı konumlandırdığınız duvarı farklı bir renkte boyayabilir veya büyük geometrik desenli duvar kağıtları tercih edebilirsiniz. 80’li yılların film veya kaset kapak resimlerinden tüm duvar boyunca bir kolaj oluşturup hoş bir görüntü de ortaya çıkartabilirsiniz. Yapacağınız değişime dahilse parkelerinizi bu canlı eşyaların ve duvarın uyumunu bozmamak için kahverengi tonlarında ahşap desenli seçerseniz daha doğal görünecektir.

Retro yemek odası dekorasyonu yaparken bütün parçaları eski tarzda seçmek bir süre sonra sıkıcı gelebilir. Dekoratif objelerinizi daha modern tarzda seçerek bütünlüğün içinde küçük farklılıklar yapmanız daha iyi olacaktır. Bunlar küçük çiçeklerin süslediği modern taş vazolar, minyatür arabalar, küçük biblolar olabilir. Eğer yemek odası bölümünde halı bulunacaksa tercihinizi patchwork bir halıdan, parkenize yakın renklerde tüylü bir kilim ya da yapay bir posttan yana kullanabilirsiniz. Yemek masanızın altını tamamen kaplayan, sandalyelerinizle aynı renkte düz yuvarlak bir halı da sizin için hoş bir seçenek olabilir.

Üç ayaklı metal lambaderler, kaset görünümlü sehpalar, taşlı avizeler de tamamlayıcı olabilir. Bunların yanında en önemli parçalardan biri de perdeler. Daha modern tarzda düz bir perde seçerek yemek odanızı sıradanlıktan kurtarabilirsiniz.

Tres Yemek Odası

Yemek Odası Takımınız Salonda Yer Bulabildi mi?

Eğer salonunuzun yemek odası takımınızın da koyulabileceği kadar genişse oturma grubunuzun da tabi ki retro tarzdan çok da uzak olmaması şart. Hem bir bütünlük içinde olmalı hem de göz yormamalı. Örneğin yemek odası takımınızdaki sandalyelerin rengi hardal sarısıysa koltuk takımınız da düz, hardal renkli klasik bir tasarımda olursa tatlı bir uyum yakalayabilirsiniz. Burada klasik oturma grubu tercihinizi Camilla Salon Takımından yana kullanarak yemek masanızla uyum sağlayabilirsiniz ya da bu tarz ayaklarıyla aynı kahve tonunda deri döşemeli bir koltuk takımı da seçerek Yeşilçam’a ışınlanabilirsiniz. Oturma grubu kısmında da tercih edeceğiniz patchwork bir halı ve orta sehpanızın üzerinde yerini alacak metal dekoratif bir kase ve plastik meyveler retro uyumu yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Retro Ruhun Gıdasıdır!

Retro tarzın ana unsuru renklerdir. En çok zaman geçirdiğiniz yerlerden salonunuz ve yemek odanızda kullanacağınız bu canlı renkler sizin ve misafirlerinizin psikolojisini doğrudan etkilemesi kaçınılmaz. Yukarıda da bahsettiğimiz bu tarzın en tatlı renkleri olan mavi, yeşil ve fuşyayı kullandığınız alanda daha iyi vakit geçirebileceksiniz. Mavi sizi sakinleştirerek olası küçük tartışmaları en aza indirecek, yeşil pozitif düşünmenizi sağlayacak, pembe ve tonları mutluluk vererek sevdiklerinizle keyifli zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Yemek odası kısmında kullandığınız kırmızı ve turuncu tonları iştah açıcı etki yapacaktır. Turuncu tonların hâkim olduğu yemek odasından sonra, salon için de seçiminiz Aytaşı Salon Takımı’ndan yana olabilir. Renklerinin sizi büyüleyeceğine eminiz.

Yazımızın başında bahsettiğimiz hiç sorunu yokmuşçasına gülen yüzlerin sırrı işte tam da bu. Renklerin ve desenlerin etkisi harika değil mi?

Retro dekorasyon fikirleri hakkında sizler de önerilerinizi bize yazmayı unutmayın!

dekorasyon önerileri yemek odası yemek odası önerileri