Kategoriler
Mobilya dünyası Uncategorized

İdeal Oda Tasarım Stilleri Nasıl Olmalı?

Herkes evinde huzuru bulmak, rahat hissetmek ve kendine uygun bir atmosferi yaşamak ister. Bu nedenle kendi beklentilerine ve zevklerine göre ideal oda tasarım stillerini tercih etmeye yönelir. Peki, ideal oda nasıl olur? Bu konuda sizler için yararlı olacak ve pratiklik sağlayabilecek birçok püf noktayı bir araya getirdik. Önerilerimizi inceleyerek sizin için uygun olanları siz de kendi odanızda zevkinize uygun bir şekilde uygulayarak hayal ettiğiniz oda tasarımına sahip olabilirsiniz.

İdeal Oda Tasarım Stili Hangisidir?

İdeal oda tasarımı demek öncelikle seçilen odayı en iyi şekilde değerlendirmek demektir. Örneğin odada iki kişi kalıyorsa o odaya sığmak öncelik olacaktır. Bulunulan odanın şekline göre eşya seçmek, ihtiyaç dışındaki eşyalardan kurtulmak, istenilen tarza, renklere karar vermek… Bunların hepsi ideal oda tasarımı için kilit noktalardır diyebiliriz. Oda tasarım konusunda çok bilgi sahibi değilseniz ama yine de ortaya çıkartıcılığınıza, göz zevkinize ve eşya seçimlerinize güveniyorsanız bu yazı ile tecrübelerinizi birleştirerek harika dekorasyon ortaya çıkarabilir, herkesi kendinize ve odanıza hayran bırakabilirsiniz.

Oda Tasarımına Nasıl Başlanabilir?

Düşününki herhangi bir şey tasarlayacaksınız ve ortaya somut bir şeyler çıkaracaksınız. Bu noktada yapmanız gereken ilk şey elinizde bu tasarımı ortaya çıkarabilmek için neler olduğuna bakmanız olacaktır. Oda tasarımı konusunda da işte aynen bu mantıkla hareket etmelisiniz. Siz aslında bir oda tasarlayacaksınız ve baştan aşağı her şeyi düşünebilmeniz için elinizde neyin olup olmadığına bakmanız en can alıcı noktadır. Öncelikle odanızın boyutlarını iyi bilmeli ve dekorasyon stilini düşünürken kullanabileceğiniz odanın şeklini göz önünde bulundurmalısınız. Aldığınız onca güzel eşya ve aksesuarı odanızda sıkışık bir şekilde görmeniz ideal oda tasarım stillerinden uzak olacağınız anlamına gelir.

1. Odanızı Hangi Amaçla Kullanacağınızı Düşünün.

Odanızın yatak odası mı, çalışma odası mı yoksa oturma odası mı olacağına karar vermek oda tasarımı konusunda ilk adım olacaktır. Odayı kullanacağınız amaca göre şekil almanız hem sizi kolayca yönlendirecek hem de istediğiniz tarzı bulmanıza yardımcı olacaktır.

2. Oda Tasarımının Hangi Tarzda Olacağına Karar Verin.

Odanızın büyüklüğüne ve nelerin sığıp sığmayacağına, nelerin fazla geleceğine karar verdikten sonra bir tarz seçimi yapmakla başlayabilirsiniz. Örneğin klasik tarzda bir oda istiyorsanız ona göre seçimler yapabilmeniz açısından zevkleriniz sizi daha kolay yönlendirecektir. Ya da enerjik bir oda tasarlamak istiyorsanız renk seçimi ön planda olacaktır. Sade ve şık bir görüntü istiyorsanız da aksesuarlarınıza daha fazla yoğunlaşabilirsiniz.

3. Tarzınıza Göre Renk Seçimi Yapın.

Oda tasarımında kullanacağınız tarzı belirledikten sonra sıra yine önemli noktalardan biri olan renk seçimine geldi demektir. Tarzınıza göre seçtiğiniz renk sizin zevkinizi yansıtacak ve ruh halinizi dengelemenize yardımcı olacaktır. Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinden bahsedecek olursak, kırmızı açlık ve tutku uyandıran, sarı enerji veren, beyaz ve mavi sakinleştiren, yeşil huzur veren, pembe mutlu hissettiren renklerdir. Her rengin insanlar üzerinde oluşturduğu bir enerji bulunur ve renk seçimi insanın ruh durumunu yansıtır ve etkiler. Bunları da göz önünde bulundurursak odanın dekorasyonunda renk seçimi yaparken o odada ne kadar vakit geçirdiğinizi aklınızdan çıkarmamanız önemlidir. Yatak odası dekorasyonunda renk seçimi üzerine hazırladığımız blog yazımızı okumanız da faydalı olabilir.

Mindy Yemek Odası

4. Aydınlatmalarınızı Odada Geçirdiğiniz Vakitlere Göre Belirleyin.

İdeal oda tasarım stili için aydınlatma çok önemlidir. Çünkü odanın tarzını ve odada yaptığınız herhangi bir işi doğrudan etkileyecek bir faktördür. Odanıza aldığınız en büyük eşyalardan en küçük aksesuarlara kadar hepsini gösteren şey ışıktır. Bu açıdan ışığın renginin seçimi bile özenle yapılmalıdır. Ayrıca küçük ve karanlık bir odaysa, beyaz mobilyaları tercih etmek işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Bu konuda Mindy yemek odası iyi bir seçim olacaktır.

Bunların haricinde odadaki aydınlatmalarla ilgili söyleyebileceğimiz ikinci şey ise odanızı ne amaçla kullandığınız olacaktır. Örneğin odanızda çok kitap okumayı ya da kâğıt üzerinde herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyorsanız yapacağınız aydınlatma buna uygun olmalıdır. Daha aydınlık ve beyaz ışık sizin için ideal olacaktır. Odanızı sadece uyumak amaçlı kullanıyorsanız daha loş bir aydınlatma tercih edebilirsiniz. Eğer ikisini de yapıyorsanız o zaman aydınlık bir ışık ile aydınlatma yapabilir, yanında da abajur ve benzeri gibi ışıklarla loş bir ortam yakalayabilirsiniz. Oda tasarımı açısından şık durmakla birlikte kullanımdaki veriminizi artıracaktır.

5. Odanızda Hangi Eşyaların Olması Gerektiğine Karar Verin.

Dekorasyona başlarken odanızı kullanacağınız amaca karar verirken mutlaka aklınızdan geçmiş olabileceğini düşündüğümüz bir konu eşya konusu diyebiliriz. Oda tasarımı yaparken kullanılacak eşyalar, ya da odada mutlaka bulunması gereken eşyalar amaç belirlendikten sonra kolayca çıkarılabilir. Bir liste hazırlayarak o odada nelere ihtiyacınız olabileceğini düşünürseniz sonrasında sonra aklınıza gelen eşyaları bir yerlere sıkıştırmak zorunda kalmazsınız. Eğer odanızı çalışma odası olarak kullanacaksanız, masa, sandalye ve çekmece mutlaka olması gereken eşyalardır. Ya da yatak odası olarak kullanacaksanız bir giysi dolabına, yatağa, aynaya ve başucunuzda bir şifonyere mutlaka ihtiyaç duyarsınız. Tasarım yaparken atlanmaması gereken eşya ihtiyacı en başta düşünüldüğünde sonradan yaşanacak sıkıntıların büyük ölçüde önüne geçilmiş olunur.

6. Eşya Seçimi Yapın.

En zor ve uğraştırıcı aşama eşya seçimi yapma aşamasıdır. Aslında seçerken çeşit çok fazla olduğundan da zorlandığımız eşya seçimi oda tasarımını en çok etkileyen durumdur. Seçtiğiniz eşyalar tamamen sizin ruh halinizi ve zevkinizi yansıtır. Bu da eşya seçiminde dikkatli olmanız gerekiyor demektir. Ayrıca seçtiğiniz eşyaları uzun süre kullanacağınızı düşünerek almanız sizin yararınıza olacaktır.

Fermoney Salon Takımı

7. Camlarınızı Renklendirin.

Eşya seçimi de bittikten sonra bu eşyalara göre tül-perde ve benzeri seçmeye başlayabilirsiniz. Odanıza giren herhangi biri önce ışık sayesinde eşyalarınıza bakacak, daha sonra gözünü camlara yöneltecektir. İyi bir dekorasyon yapmak istiyorsanız mutlaka camlarda kullandığınız tül-perde oda tasarımınızı tamamlamalı ve bir bütünün parçaları olarak görünmelidir. Oda tasarımında seçtiğiniz tarz, renk ve eşyalara göre bir seçim yapmanız en doğrusu olacaktır.

8. Aksesuar Seçimi Yapın.

Aslında hepinizin bildiği bir gerçek var, mükemmellik ayrıntılarda gizlidir. Gerçekten de güzel bir şeyi daha estetik ve çekici kılan detaylardır. Güzelliğinin ortaya çıkmasına izin verecek detaylara dikkat edildiğinde sıradan, herkesin aşağı yukarı sahip olduğu eşyalar ile aynı olan bir oda değil, göz zevkiniz ile zenginleştirdiğiniz ve bakanlarda hayranlık uyandıran bir oda tasarım stili söz konusu olacaktır. Köşeye kitap okunmak için konmuş bir köşe lambası ve hemen yanında ahşap sallanan bir sandalye, yatağın karşısında, gelen arkadaşlarınız ile vakit geçirmek için aldığınız renkli armut koltuklar ya da başucunuzda ailenizin fotoğraflarından oluşan tasarım bir fotoğraf çerçevesi grubu…

Belirlediğiniz tarz ve amaca göre bu örnekler artırılabilir. Fakat küçük detaylar ve dokunuşlarla odanızın farkını ortaya koymanız kesinlikle mümkündür. Aldığınız şık bir mumluk ya da bir gramofon gibi değişik aksesuarlar odanızın tasarımını bir anda baştan aşağıya değiştirmeye ve yeni bir görünüme kavuşturmanıza yeterli olacaktır. Tamamlayıcı ürünler olarak ev aksesuarı seçeneklerine de Çetmen mağazalarımız ve web sitemiz üzerinden ulaşabileceğinizi unutmayın.

Tavsiyelerimize dikkat edilen oda tasarım açısından etkileyici bir görünüm kazanacaktır. Tabi bunların yanı sıra dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da gereksiz eşyalardan ve kalabalıktan kaçınmanız olacaktır.

dekorasyon öne oda tasarım oda tasarım stillleri