Kategoriler
Mobilya dünyası

Lüks Yaşam Alanlarında Rahatlatıcı Mavi Rengi

Dekorasyonda mavi renk kullanımını keşfedin. Renklerin insan psikolojisindeki yerinin önemi malum. İnsan dışardan gelen her uyarıcıdan etkilenen bir varlık. Renkler de insanların anlık duygularını ciddi şekilde etkiliyor. Bir de bu renklerin lüks malzemelerle üretilen parıltılı tasarımlara hayat verdiğini düşünürseniz, renklerin güçlü etkisinin arttığını görecesiniz. Bu yüzden dekorasyonun en önemli faktörlerinden biri mekanlarda kullanılan renklerdir. Mobilya, aksesuar, duvar kâğıdı ve duvar boyalarının seçiminde renklere öncelik vermemiz gerekir. Uzun vakitler geçirdiğimiz özel alanlarımız olan evlerimizde kullandığımız ve mobilyalarımızdan önce ilk dikkatimizi çeken ve ruhumuza biz farkında olmadan etki eden renkler seçilirken etraflıca düşünülmeli ve tercihler buna göre yapılmalıdır. Seçeceğiniz bazı renkler psikolojimizi ciddi anlamda belirleyebilir. Örneğin, mavi. Mavi renk çok etkili ve çarpıcı değil gibi gözükür. Oysaki biz farkında bile olmadan fazlası zarar haline gelebilir. Dekorasyonda mavi renk kullanımı huzur ve ahengin simgesi olarak insana temas eder. Suyun ve gökyüzünün rengi olan mavi rengin dekorasyonda etkisi dinginlik ve huzur olarak bilinir. Mavi soğuk renkler sınıfındadır ve metabolizmanın yavaşlamasında etkilidir. Tüm renklerin metabolizmamızda ve psikolojimizde dokunduğu alanlar vardır. Dekorasyonda mavi rengin üzerimizdeki etkisine bakmadan önce genel olarak renkleri değerlendirmekte fayda var.

Dekorasyonda Renklerin Etkisi ve Mavi

Renkleri üç kategoride toplayabiliriz. Kırımızı, sarı ve turuncu sıcak renklerdir ve dekorasyonunuzda kullandığınızda kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar. Bu üç renk yaşam alanlarına coşku, üretkenlik ve hareket katar ve insan metabolizmasının hızlanmasına neden olur. Sıcak renkleri kullanıldığı bir dekorasyonda kendinizi canlı ve neşeli hissedersiniz. Nötr renkler sınıfına giren siyah, kahverengi, beyaz ve gri sizi güçlü ve olgun hissettirir. Yaşam alanlarınıza dayanıklılık, ciddiyet ve asalet getiren nötr renkler daha çok klasik tarzda kullanılır. Fakat modern tarz ofisler, çalışma ve toplantı odalarında ve otel gibi işletmelerde de kaliteyi göstermek ve ciddiyeti korumak için de sıkça uygulanır. Mavi ve yeşil ise soğuk renklerdir. Yeşil doğanın, yenilenmenin huzurun rengi iken mavi ise rahatlatıcı etkisiyle bilinir. Dekorasyonda mavi renk uygulandığı alanda güvende hissetmemizi sağlar. Mavi rengin dekorasyonda etkisi tahmin edilenden de fazladır. Dekorasyonda mavi renk sinirleri rahatlatıcı etkisi ve gözleri dinlendirmesi ile rağbet görür. Bu yüzden özellikle yatak odalarında kullanılan mavi, tansiyon düşürücü ve ruhsal rahatlatıcı görevini üstlenir. Fakat karamsar bir kişiliğe sahipseniz dekorasyonda mavi renk size göre değildir. Çünkü, fazla miktarda mavi rengin dekorasyonda etkisi hüzün olabilir. Dekorasyonda mavi renk kullanmak istiyorsanız farklı tonlarını bir arada kullanmanız yararınıza olacaktır. Mavi renk mobilyalar tercih ediyorsanız duvarlarınızı mavi tercih etmeyin. Sonsuzluk hissinin fazlası boşluk ve ümitsizlik hislerini doğuracağından yaşam alanlarınızı dekore ederken mavi rengin yanında kahverengi gibi olgun ve ciddi renkler kullanın. Ya da mavinin yanında sıcak renklerden birini kullanarak hem şık bir kontrast yakalayıp evinize farklı bir ahenk katabilirsiniz hem de mavinin soğukluğunu sıcak bir renkle kırabilirsiniz. Ya da çok sıcak renklerle dekore edilmiş bir odanın duvarları açık mavi olabilir. Bu da odaya ferah bir hava verir ve canlı renkleri yumuşatır. Suyu ve gökyüzünü temsil eden mavi aynı zamanda özgürlük hissi de verir. Yaşam alanlarınızda genişlik hissi istiyorsanız mavi rengin tonlarını mobilyalarınızda ve duvar kağıtlarınızda kullanabilirsiniz. Küçük bir odanın bir duvarına ya da tavanına kaplatacağınız gökyüzü desenli duvar kağıtları odanın çok daha geniş gözükmesine ve özgür hissetmenize yarar. Dekorasyonda mavi renk yaşam alanlarınızın her bölümünde tavsiye edilmez. Mavi rengin dekorasyonda etkisi bazı mekân ve durumlarda olumsuz olabilir. Örneğin, mavi metabolizmayı yavaşlattığı için iştah kapatıcıdır ve yemek odalarında kullanılması tavsiye edilmez. Uygun ölçüde kullanıldığında mavi yaşam alanlarınızda daha rahat, özgür ve güvende hissetmenizi sağlar.

Lüks yaşam alanlarında şıklığı ve duruşuyla fark yaratan klasik mobilya nedir? İşte klasik mobilyaları anlattığımız bu özel makalemizi şimdi keşfedin.