Kategoriler
Mobilya dünyası

Art Deco Koltuk Seçerken Dikkat Edilecekler

Art deco, kökenini Fransa’dan alan bir sanat akımıdır. Avrupa’da oldukça yaygın görülen Art deco koltuk modelleri de kaynağını geçmişten alır. Mobilya endüstrisinin yanında mimari, heykel ve moda gibi sanat dalları ile sinemaya da etki eden Art deco, avangart bir sanat akımı olup Kübizmden beslenmektedir. Art Deco koltuk seçimi yapacağınızda bilmeniz gereken ilk şey koltuklarınızın yuvarlak ya da geometrik hatlı olacağıdır. Avangart sanat akımlarının tamamında görülen yenilikçi ve farklı bakış, Art Deco koltuk modelleri için de geçerlidir. Oldukça farklı ve yenilikçi bir tarz istiyorsanız Art Deco’ya yönelebilirsiniz. Ama önce bambaşka bir stil olan Art Deco’nun tarzınıza uygun olup olmadığını anlamak ve doğru seçim yapmak için bu stilin ne olduğunu araştırmanız gerekir.

Art Deco Nedir?

Art Deco bir sanat akımı olarak çağından önce ortaya çıkmıştır. Bu yüzden Art Deco sanat avangart bir akım sayılır. Art Deco’nun ilk çıkışı 1920 ile 1930 yılları arasında, sanatın merkezi olan Fransa’dadır. Bu anlayışla ortaya çıkan mobilyaların genellikle yuvarlak hatlı olduğu görülür. Fakat, kübizmin etkisiyle bu tarz mobilyalar, özellikle Art Deco koltuk modelleri her tür geometrik şekli barındırıyor. Gotik süslemeler, geometrik formlar ve simetrik çizgiler Art Deco mobilyaların karakteristik özellikleridir. Art Deco mobilyalar modern ile çağdaşın birleşiminden oluşur demek yanlış olmaz. Ama Art Deco stilin modern tarzı yücelten tavrını da göz önünde bulundurarak Art Deco koltuk seçimi yapmalısınız.

Art Deco lüks bir stille yola çıkmıştır. Bu yüzden klasiğe daha yakın gibi gözükür. Klasiğe yaklaştığı bir nokta da gotik tarzı da barındırmasıdır. Art Deco koltuk modelleri malzemeler ve lüks aksesuarlar içerir. Özellikle dünya ekonomik bunalımından sonra lüks malzemeler yerini daha ucuz üretilebilen materyallere bırakmıştır. Ama Art Deco günümüzde hala lüks bir stil sayılmaktadır. Gerçek hayvan derileri ve uzuvları kullanımına da Art Deco stilinde rastlarsınız. Bu tarzınıza uygun değilse başka malzemelerden de üretilmiş Art Deco mobilyalara da sahip olabilirisiniz. Unutmayın ki Art Deco’nun kökeninde abartı ve şaşaa vardır. Yani Art Deco koltuk seçimi yaparken lüks tarz ve abartılı süslemelere çok fazla rastlayacaksınız. Bu abartılı tarz klasik gibi gözükse de içindeki geometrik formlar stili moderne yaklaştırır. Bu yüzden Art Deco mobilyalar klasik tarzın için yedirilmiş modern stil formunda algılanır. Klasik stilden en büyük farkı geometrik şekiller olsa da renk kullanımı da Art Deco tarzı modern stile yaklaştıran başka bir etkendir. Art Deco koltuk modelleri siyah ve kahverengi tonlarında ya da bronz, gümüş, altın gibi gösterişli tonlarda olduğunda klasik modelle yaklaşır. Fakat modern stile daha yakın Art Deco koltuk modelleri capcanlı renkler ya da zıt renklerde de olabilir. Genellikle koyu renk ahşaplardan üretilen Art Deco mobilyalar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra az aranan ürünler arasına girse de tüketimin artması ve ekonominin düzelmesiyle 1960 yılından sonra popülaritesini tekrar kazanmıştır.

Art deco koltuk seçimi yaparken tamamlayıcı aksesuarları ve mobilya parçalarını da düşünmeniz gerekir. Mekânınızdaki her ayrıntının Art Deco stiline uyumlanması seçim yapmanız için önemli bir etkendir ve Art Deco tarzı bir yaşam alanına uyum sağlayacak aksesuarları eşleştirmek zordur. Art Deco bir tarz yakalamak istiyorsanız dekorasyonunuzu besleyecek aksesuarlar olarak büyük aynalar ve tablolar öneririz. Geometrik şekilli duvar kağıtları ve halılar da tarzınızı besleyecektir.

Eğer tarzınızın hem klasik hem de modern olduğunu düşünüyorsanız, dekorasyonunuzda geometrik hatları kullanmayı seviyorsanız Art Deco mobilyaları tercih edebilirsiniz.